Descobreixen una granota pigmea a l’altiplà peruà Noblella pygmaea

 

Descobreixen una granota pigmea a l’altiplà peruà

 

 

 

Noblella pygmaea

 

 

 

08/04/2009

 

 

Les femelles són més petites, de 12,5 mil·límetres, i només ponen dos ous

 

 

És la granota més petita dels Andes i un dels amfibis més petits del món. Fins ara s’ignorava la seva existència, però herpetòlegs europeus i peruans l’han descobert al Parc Nacional del Manú, a uns 3.000 metres d’altura. L’han batejat amb el nom de Noblella pygmaea, en referència a les seves dimensions, de menys de 12,5 mil·límetres en les femelles i d’uns 10 mil·límetres en els mascles.

 

 

Aquestes mides són inusuals en les espècies que viuen a alçades tan elevades que acostumen a ser més grans que els seus congèneres de zones de menys altitud. Un altra particularitat de la nova espècie és que les femelles només ponen dos ous, dels quals, en lloc de capgrossos, surten petites granotes de vida terrestre.

 

 

L’hàbitat de la nova espècie són els boscos humits, el sotabosc i les pastures de l’altiplà. Malgrat viure en un parc nacional i en un àrea de conservació privada, Noblella pygmaea no està protegida de les amenaces que fan perillar altres espècies d’amfibis dels Andes, com les modificacions de l’hàbitat, la desforestació i la cria de bestiar, els efectes del canvi climàtic i, en particular, el fong Batrachochytrium dendrobatidis, que se sospita que és la causa de l’extinció de nombroses espècies de granota a l’Equador i al Perú.

 

Noblella pygmaea és una de les noves 10 espècies descobertes durant els últims 2 anys als boscos tropicals de Cusco. L’alt nivell d’endemisme en els amfibis de la zona dels Andes explica la riquesa biològica de la regió, on els experts esperen trobar més noves espècies en àrees que encara estan poc explorades.

 

Referència: Copeia, vol. 1, pàgs. 148-156

 

 

 

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Nuevas especies descubiertas. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s