Mata atlàntica, rècord de biodiversitat

Mata atlàntica, rècord de biodiversitat

 

 

04/02/2009

La mata atlàntica és una formació vegetal brasilera que originàriament s’estenia per tota la costa del país ocupant més d’un milió de quilòmetres quadrats, o sigui, el quinze per cent del territori del Brasil.

Però cinc segles de colonització han estat molt determinants i el resultat és que el noranta-tres per cent de la mata atlàntica ja ha desaparegut i el set per cent restant podria fer-ho en els propers anys.

Tot i els problemes que pateix, però, la mata atlàntica conserva encara uns nivells molt alts de biodiversitat. Aquesta zona concreta, al sud de Bahía, és una de les més riques. Un estudi recent del Jardí Botànic de Nova York va trobar quatre-centes cinquanta-sis espècies vegetals en només una hectàrea de terreny, un rècord mundial fins al moment. De fet, un sol arbre d’aquesta selva pot acollir un nombre més gran d’organismes que unes quantes hectàrees dels nostres ecosistemes mediterranis, entre els fongs, líquens, plantes epífites i invertebrats que hi viuen associats.

 

 

Salvador Ribeiro, enginyer forestal:
"El litoral sud de Bahía és una de les regions amb major diversitat biològica del món perquè les condicions climàtiques són molt favorables: temperatures altes i estables, força humitat…, fan que aquesta regió tingui una diversitat per sobre de la mitjana dels biomes brasilers. Comparat amb la regió amazònica, per exemple, la mata atlàntica té una diversitat molt més gran d’epífites, bromèlies, orquídies i també plantes d’altres grups."

 

 

En total, aquesta reserva de la biosfera de la UNESCO acull unes deu mil espècies de plantes vasculars, de les quals el quaranta quatre per cent són endemismes que no trobarem enlloc més del món. Pel que fa a la fauna, una de cada deu espècies d’ocells del planeta viuen aquí, en total més de vuit-centes espècies diferents, des de colibrís diminuts a tota mena d’ocells arborícoles adaptats a aprofitar tots els recursos de l’entorn. Entre els cent seixanta-un mamífers censats, els més representatius són els micos titís, ja que algunes espècies endèmiques d’aquesta família es troben en greu perill d’extinció. El problema principal és que la mata atlàntica també acull el setanta per cent de la població humana del Brasil i les zones ocupades pels homes creixen al mateix ritme que el bosc desapareix. Com passa a tot arreu, només algunes espècies oportunistes surten beneficiades amb el canvi, com és el cas dels sopilots, que només amb els animals morts a les carreteres en tenen prou per mantenir i fins i tot augmentar les seves poblacions.

Projecte del Jardí Botànic de Nova York Mata Atlântica Nordeste

 

 

 

 

 

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Naturaleza. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s