La salinitat, possible barrera entre poblacions de tortuga babaua al Mediterrani

 

27/12/2008

 

La salinitat, possible barrera entre poblacions de tortuga babaua al Mediterrani

 

 

 

 

 

tortuga babaua

 

Les del nord i les del sud del Mediterrani no es barregen entre si

 

 

Un equip d’investigadors, dirigit per Mònica Revelles, del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona, ha demostrat que la salinitat de l’aigua podria ser la "barrera" que impedeix la mobilitat de la tortuga babaua (Caretta caretta) pel Mediterrani Occidental. Això faria que les poblacions del nord i del sud no es barregessin en estat juvenil.

El 1993, l’equip va començar a marcar més de 1.500 tortugues babaues en estat immadur. Fins al 2005, se’n van recapturar 36, la majoria a la mateixa regió on havien estat marcades. Els resultats de l’estudi indiquen que l’intercanvi entre individus immadurs és limitat. Segons Revelles, les dades han permès confirmar allò que les imatges per satèl·lit feien sospitar: que les tortugues de l’Atlàntic es quedaven a la zona sud del Mediterrani i les del Mediterrani, al nord. Els mapes de corrents i de salinitat revelen que aquesta segona és més baixa a les masses d’aigua que circulen per la zona sud que les que circulen per la del nord del Mediterrani Occidental.

L’intercanvi d’individus d’origen diferent és important perquè hi hagi més diversitat dintre de cada població. A més, activitats humanes com la pesca de palangre poden perjudicar les tortugas que viatgen pel sud del Mediterrani i que nien a la zona de l’Atlàntic.

Segons els investigadors, tot i ser de la mateixa espècie des del punt de vista genètic i morfològic, en ser d’origen divers, les tortugues babaues del sud i del nord tenen un comportament lleugerament diferent. A més, els individus de l’Atlàntic són més grossos, mentre que les tortugues del Mediterrani creixen menys i passen a l’estat adult més de pressa.

Referència: "Tagging reveals limited exchange of immature loggerhead sea turtles (Caretta caretta) between regions in the western Mediterranean", Scientia Marina, vol. 72, pàgs. 511-518

 

 

 

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Etologia. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s