Avenços en la batalla contra el musclo zebrat

 

12/01/2009

 

Avenços en la batalla contra el musclo zebrat

 

 

Algunes mesures han permès reduir la quantitat de larves d’aquesta espècie invasora.

 

Una de les captacions d’aigua per a reg del riu Ebre és a Benissanet. Aquí, s’han d’eliminar la gran quantitat d’algues que podrien bloquejar les conduccions. La seva elevada presència està provocada pel musclo zebrat, una espècie invasora que filtra l’aigua i, en fer-la més transparent, permet que hi penetri més llum. Això afavoreix el creixement de les algues.

El vertader perill, doncs, és el musclo, que també pot penetrar a les conduccions. Per evitar-ho, el Departament d’Agricultura ha fet una prova afegint a l’agua hipoclorit sòdic, per eliminar-ne les larves. La seva proliferació malbarataria els esforços de modernització de les xarxes de reg.

Antoni Espanya, delegat Dep. Agricultura Terres de l’Ebre:
"En concret, amb la comunitat de regants de Benissanet, fa dos anys vam fer una inversió d’un milió set-cents mil euros i, al cap de pocs mesos d’estar en funcionament, vam comprovar que havia estat colonitzada per larves de musclo zebra i començava a provocar problemes de maneig, de gestió d’este reg."

El mètode s’ha revelat força efectiu, com s’ha pogut veure a la bassa d’acumulació, ara buida per netejar-la. Passejant-hi pel fons, els tècnics han trobat molt poques closques de musclo zebrat ja que els resultats de la campanya indiquen que l’hipoclorit ha eliminat el 90% de les larves. Però també s’ha constatat la presència d’una altra espècie invasora, Corbicula fluminea, i s’haurà d’estudiar la forma d’eliminar-la abans que es converteixi en una plaga preocupant.
El tractament amb hipoclorit sòdic és una inversió petita si es tracta de salvar aquest sector econòmic en una comarca, la Ribera d’Ebre, on molta gent viu del conreu de la fruita dolça. Per ara, la neteja de les conduccions és encara essencial per eliminar els musclos acumulats.

Però el Departament d’Agricultura i els investigadors semblen ben encaminats per fer-hi front. El grup de Natura Freixe, de Flix, col·labora en els estudis. Fa sortides pel riu fins als punts on han deixat boies amb unes làmines on s’adhereixen els musclos o les seves larves.
El seguiment de les campanyes es fa al nou laboratori que el centre tecnològic CTM va inaugurar fa uns mesos a Flix. Aquí, es valora l’efectivitat de la dosi utilitzada i es controla que no afecti la qualitat de l’aigua de reg.

Vicenç Martí, àrea tecnol. ambiental CTM:
"S’ha constatat que la concentració està molt per sota de 0,1 mg/l, que és una concentració que, en principi, no suposa cap impacte per al tema del reg, ni per a la salut humana, ni per als ecosistemes. I això, aquesta concentració tan baixa, és degut al fet que el temps de residència a la bassa és molt elevat, i això fa que la pròpia matèria orgànica que tingui la bassa acabi d’eliminar la concentració residual d’hipoclorit."

El CTM està provant ara, amb els regants d’Ascó, si el peròxid d’hidrogen també és efectiu contra aquesta plaga.

Un reportatge de Xavier Duran i Alfons Casado

 

 

 

 

 

Esta entrada fue publicada en Medio ambiente. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s