L’almesquera, el mamífer més desconegut

 

L’almesquera, el mamífer més desconegut

 

Galemys pyrenaicus

09/08/2006

Els rierols de muntanya amb aigües fresques i oxigenades guarden encara espècies animals gairebé desconegudes per a la ciència.

 
I una d’elles és l’almesquera, un parent proper dels talps i les musaranyes especialitzat en la vida aquàtica.
 
La distribució mundial d’aquest petit mamífer, que pesa amb prou feines setanta o vuitanta grams, s’estén exclusivament pels Pirineus, la serralada Cantàbrica i algunes àrees del nord i centre de la península Ibèrica, com ara Gredos, el Guadarrama i el nord de Portugal.
 
A Catalunya ha estat sempre un autèntic desconegut, fins al punt que, fa només vint anys, la "Història Natural dels Països Catalans" considerava l’almesquera com "una espècie de presència probable a Catalunya", que fins aleshores, però, no havia estat confirmada.

Ara, després d’estudis especialitzats encarregats pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, no tan sols sabem del cert que l’almesquera també habita a Catalunya, sinó que els tècnics coneixen també la seva àrea de distribució, que a Catalunya s’estén més que res per les comarques de muntanya, entre el Ripollès i la Vall d’Aran.

Aquestes, de fet, són les primeres imatges de les almesqueres que viuen a les terres catalanes. La seva fesomia és inconfusible.

 
L’almesquera té els ulls tan remenuts que amb prou feines es veuen entre el pelatge, i una trompa llarga i flexible que li permet tenir contacte amb el seu entorn i remoure el fons dels rierols, on busca el menjar tot capbussant-se.
 
Es tracta d’un autèntic especialista que explota un hàbitat molt concret: les petites rieres de muntanya amb aigües nervioses que s’alternen amb gorgues més calmades.

La base de la seva dieta especialitzada són els macroinvertebrats aquàtics, especialment larves d’insectes, que localitza amb una eina única entre tots els mamífers de la nostra fauna.

 
De fet, al vessant francès dels Pirineus, l’almesquera és coneguda com el "rat-trompet", un nom ben encertat si tenim en compte l’expressió de la seva cara. El "rat-trompet" viu en forats a les vores de les rieres, d’on surt cada nit per buscar menjar frenèticament.
 
Sap nedar i capbussar-se molt bé, i, de fet, el fons del riu és on troba la major part de cucotes, que són la base de la seva dieta. Però, si troba teca a terra, també l’aprofita, bé sigui un cargol, un cuc de terra o qualsevol altra cosa comestible.
 
L’almesquera ha de menjar cada dia més de la meitat del pes del seu propi cos, i amb aquesta gana val més no tenir gaires manies.

Nom científic: Galemys pyrenaicus

 
 
 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Zoologia. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s