La sargantana de les Columbretes Podarcis atrata

 

09/10/2006

La sargantana de les Columbretes

 

Les abundants sargantanes que viuen a les illes Columbretes han passat per tot un rosari de classificacions taxonòmiques.

 

  
 
Fa quatre anys, el Ministeri de Medi Ambient, amb la publicació de l’"Atlas y Libro rojo de los reptiles y anfibios de España", va esvair tots els dubtes, si més no temporalment. Les sargantanes que habiten en aquestes illes volcàniques són, segons aquesta font, una espècie única pròpia només de les Columbretes i que no es troba enlloc més del món. Es tracta del lacèrtid insular amb l’àrea de distribució més petita d’Europa, un endemisme rebatejat finalment amb el nom científic de Podarcis atrata, que encara ara és objecte d’estudis constants per part de l’administració

Marta Aguiló, biòloga Conselleria Territori i Habitatge Generalitat Valenciana:

"Actualment lo que estem fent a les Columbretes és per una part localitzant llocs de posta, per una altre part estem detectant espècies invasores que puguin afectar a la sargantana de Columbretes. També estem mirant la disponibilitat d’aliment que tenen les sargantanes en l’illa i també estem estimant el "tamany" poblacional tant d’edat com de sexes."

Ara, un equip de tècnics del Museu de Ciències Naturals de Madrid i del Departament de Territori i Habitatge de la Generalitat Valenciana estan treballant conjuntament per saber més coses d’aquests rèptils tan particulars. Per estudiar-los a fons cal capturar-los i observar-los en detall. És fàcil diferenciar els mascles perquè tenen el cap més gros que les femelles. En canvi, palpar el ventre d’una femella i descobrir-hi els ous a l’interior ja és una mica més complicat. Entrar en el comportament de l’espècie és ficar-se en tot un altre món.

Aurora M. de Castilla, Museu Ciències Naturals Madrid (CSIC):

"Las lagartijas de Columbretes han tenido que desarrollar unos comportamientos específicos propios de aquí que, sin embargo, no son comunes en las lagartijas de la península, como por ejemplo es el canibalismo, que tienen tanto machos como hembras. Se comen sus propios hijos tanto en fase de huevos como de jovencitos, consumen sus excrementos, las egragópilas de las aves marinas. Digamos que aprovechan todo tipo de recurso por falta de alimento."

La biologia de les sargantanes de les Columbretes està perfectament adaptada al seu medi i no canvia fàcilment. La taxonomia, això sí, són figues d’un altre paner. Ara queda per veure si l’últim nom de l’espècie, Podarcis atrata, serà o no el definitiu.

 
 
 
 
 
Esta entrada fue publicada en Zoologia. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s